Gondolatok a gyümölcsfák tavaszi virágba borulásáról

Gondolatok a gyümölcsfák tavaszi virágba borulásáról


Miért tavasszal borulnak virágba a gyümölcsfák?

Amikor a tavasz beköszönt, a kertek és gyümölcsösök szinte varázsütésre színes virágpompába borulnak. A cseresznye, az alma, a szilva és a körtefák virágai nemcsak gyönyörűek, hanem a természet tökéletes időzítésének bizonyítékai is. De vajon miért éppen tavasszal nyílnak ezek a virágok?

A természet órája

A gyümölcsfák virágzása a természet belső ritmusának, az úgynevezett cirkadián ritmusnak és az évszakos változásoknak az eredménye. Télen a fák nyugalmi állapotban vannak, amit a hideg idő és a rövidebb nappalok tartanak fenn. Ez a pihenőidőszak, vagyis a dormancia, nélkülözhetetlen számukra: a fák így regenerálódnak, és felkészülnek az új szezonra. Amint a tavasz közeledtével a nappalok hosszabbodnak és a hőmérséklet emelkedik, a fák „ébredni” kezdenek.

A hőmérséklet és a fény szerepe

A virágzás időzítését a hőmérséklet és a fényviszonyok finom egyensúlya határozza meg. A legtöbb gyümölcsfának egy bizonyos mennyiségű hideg órára van szüksége télen – ezt nevezik hidegigénynek –, hogy a dormancia megszakadjon. Például az almának 500-1000 óra 0-7 °C közötti hőmérséklet kell. Ha ez teljesül, a tavaszi melegedés – általában 10-15 °C körüli napi átlag – elindítja a rügyek fejlődését. A hosszabb nappalok és a több napfény pedig hormonális változásokat indít be, amelyek a virágok kinyílását serkentik.

A beporzás időzítése

A tavaszi virágzás másik oka a beporzás sikere. A gyümölcsfák virágai rovarokat – főként méheket – vagy szelet használnak a pollen szállítására, hogy termést hozhassanak. Tavasszal a rovarok is aktívabbá válnak, hiszen a hideg téli hónapok után ők is az enyhébb időre várnak. A virágzás időzítése így tökéletesen illeszkedik a természet nagy tervéhez: a fák akkor nyílnak, amikor a beporzók már rendelkezésre állnak, de a nyári hőség még nem érte el csúcspontját.

Miért nem korábban vagy később?

Ha a fák túl korán virágoznának, a késői fagyok elpusztíthatnák a virágokat, csökkentve a termés esélyét. Ha pedig túl későn, a beporzók aktivitása és a gyümölcs érési ideje nem lenne összhangban a szezonnal. A tavasz tehát az ideális középutat jelenti: elég meleg van a virágzáshoz, de még elég idő marad a gyümölcsök kifejlődéséhez nyárra és őszre.

A szépség bónusza

Bár a virágzás célja a szaporodás, a gyümölcsfák tavaszi pompája nekünk, embereknek is ajándék. A rózsaszín cseresznyevirágok, a fehér almavirágok vagy a sárgás körtevirágok látványa nemcsak a szemnek gyönyörű, hanem a léleknek is üdítő. Magyarországon a Balaton-felvidék vagy a Gödöllői-dombság gyümölcsösei ilyenkor valóságos turistaparadicsommá válnak.

A gyümölcsfák tavaszi virágzása tehát a természet bölcsességének és alkalmazkodásának remek példája. Legközelebb, amikor egy virágba borult fát látsz, gondolj arra, hogy ez nem csak szépség, hanem egy tökéletesen időzített csoda, amely a jövő termését készíti elő!

Kép forrása: pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

KisVilága cikkajánló

Az orgonakoszorú készítése
Történetek, emberi
Az orgonavirág koszorú készítése egyszerű, de szép hagyomány.A hajlékony ágakat és a virágokat összefonták ...
Gyöngyös csirke és a gyöngytyúk
Cukiságok, kisállatok
Félvad természete folytán a szabad élet megtestesítője. Tartása csak természetes körülmények között képzelhető el.
Fedezd fel a Kisvilága varázslatos világát!
Kiemelt, ajánló
Üdvözöllek a kisvilaga.hu-n, ahol az apró örömökből építünk egy nagy, színes világot! Ez a magazin egy megh ...
Keukenhof rózsaszín tulipánok
Kedvenceim, virág, növény
A rózsaszín tulipánok különösen népszerűek romantikus szépségük miatt.
Miért szép a tavasz?
Véleményem, élet
A tavasz szépségének egyik legnagyobb forrása a természet megújulása.
Mákostészta narancs szeletekkel ízesítve
Receptek, tésztafélék
Ha házilag készített tésztából készítjük az ételt, akkor addig főzzük, amíg kellemes lesz a tészta állaga
Gondolatok a gyümölcsfák tavaszi virágba borulásáról
Véleményem, világ
Amikor a tavasz beköszönt, a kertek és gyümölcsösök szinte varázsütésre színes virágpompába borulnak.
Csikós tokány
Receptek, főételek
Az ízletes, szaftos húsdarabok páratlan ízvilágot teremtenek, ami az egyszerű, de jellegzetes fűszerezésnek köszönhető.
"Erzsébet királynő” rózsa
Kedvenceim, virág, növény
Színük élénk, tiszta rózsaszín, amely idővel kissé halványabbá válhat, de soha nem veszíti el ragyogását.

További cikkek »